L-tyroksin, mer alment kjent som levotyroksin – er en ikke-proteinogen aminosyre som virker som et hormon i kroppen. Lik jod er tyroksin en viktig del av stoffskiftet i skjoldbruskkjertelen.

I motsetning til de fleste andre aminosyrene så er levotyroksin et medikament.

Bruk av levotyroksin

Levotyroksin er foreskrevet i tilfeller av en underaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose). Levotyroksin kan også brukes som tilleggsterapi ved tilfeller av en overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose), forutsatt at denne tilstanden er vellykket behandlet med medikamenter som virker på skjoldbruskkjertelen.

Doseringen for nyfødte og små barn er ca. 10 til 15 µg (mikrogram) per kilo kroppsvekt. Unøyaktig behandling av hypotyreose hos nyfødte kan føre til svekkelser i mental og fysisk utvikling.

For langtidsbehandling, ligger daglige doser vanligvis mellom 12,5µg og 200µg.

Levotyroksin kan også brukes som et diagnostisk verktøy for å oppdage feil i skjoldbruskkjertelen.

Hvis du tar levotyroksin i tablettform, bør det inntas på tom mage før frokost.

Bivirkninger

Inntak av levotyroksin kan øke energistoffskiftet. Det bør imidlertid bemerkes, at levotyroksin aldri må betraktes som en «slankemiddel». En økt risiko for benskjørhet er observert hos kvinner som etter overgangsalderen går på levotyroksin-terapi. Overdosering kan føre til alvorlige komplikasjoner som insulinresistens, og kan til og med være dødlig.

Medikamentinteraksjoner av tyroksin

Inntak av kalsium eller jern sammen med levotyroksin kan redusere biotilgjengeligheten av medisinen.

1

Derfor bør man ikke ta jern eller kalsiumtilskudd når man går på levotyroksinterapi, vær sikker på å diskutere dette med legen din før du begynner å ta disse tilskuddene.

Brukeromfang

Levotyroksin er en av de mest vanlige legemidlene som foreskrives. Bare i Storbritannia foreskriver legene totalt ca. 800 millioner dagsdoser årlig.

Viktig melding: Informasjon som presenteres her fungerer kun som generell informasjon, og må aldri erstatte råd fra lege eller apotek. Levotyroksin er en reseptbelagt medisin, all bruk bør derfor gjøres under tilsyn av en lege.

  1. Mersebach, H., Rasmussen, A. K., Kirkegaard, L., et al., Intestinal adsorption of levothyroxine by antacids and laxatives: case stories and in vitro experiments. Pharmacol. Toxicol. 84 (1999) 107-109.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr