Taurin (kjemisk navn: 2-aminoetansulfonsyre) er et svovelholdig aminosyre som ikke tilhører gruppen av de 20 proteinogene aminosyrene. Taurin syntetiseres i leveren fra cystein, metionin og vitamin B6. Det er viktig for små barn og for tidlig fødte barn.

Taurin er den nest vanligste aminosyren som finnes i intracellulær væske (cytosol) og samlingen av frie aminosyrer. Glutamin er den aminosyren med den høyeste konsentrasjonen. Netthinnen, sentralnervesystemet, lymfocytter og trombocytter (blodplater) har et særlig høyt innhold av taurin.

Energidrikken Red Bull® annonserer taurin som en av ingrediensene. En boks av drikken (250 ml) inneholder ca. 1g taurin. Imidlertid, den stimulerende effekten er ikke på grunn av taurin, men av koffeinet som også er en ingrediens i drikken.

Turins funksjoner

Taurin er en sterk antioksidant. Den er også involvert i overføring av nerveimpulser, stabilisering av cellemembranen og immunsystemprosesser. Taurin er spesielt effektive i å hemme oksidasjon av lipider (fett), og er derved i stand til å beskytte netthinnen fra oksidativ skade.

Taurin er et nøkkelelement i stoffskiftet av sukker for glykolyse og glukoneogenesen

Øyne / Beskyttelse av netthinnen

I hele nervesystemet har fotoreseptorene i netthinnen den høyeste konsentrasjon av taurin. Det antas at taurin bidrar til å nøytralisere oksidasjon (ødeleggelse) av flerumettede fettsyrer (omega-3, DHA og EPA) på netthinnen og derved beskytter fotoreseptorene. Uttømming av taurin-lagre i dyreforsøk førte til ødeleggelse av fotoreseptorer.

Inntak av en daglig dose på 500 mg til 2000 mg taurin er derfor anbefalt i tilfeller av aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) eller aldersrelatert grå stær. I tillegg bør tilskuddet også omfatte omega-3 fettsyrer og antioksidanter, og spesielt karotenoidene lutein og zeaxanthin.

Sukkersyke

I forhold til friske personer har diabetikere påvist et lavere nivå av taurin. Tilskudd av taurin kan derfor ha gunstige effekter på konsekvenser av forhøyet blodsukkernivå slik som diabetisk retinopati.

Immunforsvaret

Celler i immunsystemet (leukocytter, trombocytter) inneholder høye konsentrasjoner av taurin. Taurin kan derfor stimulere aktiviteter i immunsystemet som utskillelse av interleukin-1 k.

1

Økt slagvolum i hjertet

I restitusjonsfasen etter fysisk aktivitet har inntak av ett gram taurin vist seg å øke slagvolumet til hjertet med 20%. 2 Noen idrettsutøvere drikker derfor en boks med Redbull® etter trening.

Dosering av taurin

Farmasøyter og ernæringseksperter anbefaler doser mellom 200 mg og 500 mg daglig for generell forebygging. Hvis du lider av diabetes, øyesykdommer, cystisk fibrose eller hvis du er involvert i konkurranseidrett – kan doser over 500 mg opp til maksimalt 4000 mg per dag anbefales.3Doser, spesielt de av mer enn 500 mg bør fordeles i løpet av dagen, og tas mellom måltidene.

Bivirkninger

Som alle andre aminosyrer, er taurin generelt ansett som en trygg aktiv ingrediens. Den er anerkjent som ikke giftig, og kan enkelt lagres. Doser på over 2000 mg kan skape lett mageirritasjon (svært sjeldent).

Epileptikere bør bare ta taurin under tilsyn av en lege. Ved inntak av tilskudd av taurin er det obsrvert hodepine og kvalme hos mennesker som lider av epilepsi.

  1. Gröber, U.; «Orthomolekulare Medizin» (Orthomolecular Medicine); 2008; pp. 204
  2. Bau, W., Weiss, M., «The influence of Taurine containing drink on cardiac parameters before and after exercise measured by echocardiography», Amino Acids (2001), 20(1): pp. 75-82
  3. Gröber, Uwe; «Mikronährstoffe. Metabolic Tuning – Prävention – Therapie» (Micro-nutrients. Metabolic Tuning – Prevention – Therapy; 3rd Edition) 3. Aufl. 2011; S. 341
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr