Disse syv mytene er ofte hørt blant par som ønsker å bli gravide. I stor grad er mytene helt ubegrunnet. 1

Du kan bare bli gravid den dagen du har eggløsning

Feil. Sædcellene kan overleve i kvinnen i ca. 72 timer, noen ganger til og med inntil fem dager. Således kan samleie to eller tre dager før eggløsning fremdeles resultere i vellykket befruktning av egget. Etter eggløsning, reiser egget gjennom egglederne i ca. 24 timer. Så det er fortsatt mulig å bli befruktet 24 timer etter eggløsning.

Menstruasjonssyklusen er alltid 28 dager

Varigheten av menstruasjonssyklusene kan individuelt variere mellom 24 og 36 dager. Noen kvinner har regelmessig en relativt lang eller kort syklus, for andre kan varigheten av menstruasjonen variere fra måned til måned. Myten om en 28-dagers syklus kan spores tilbake til innføringen av p-piller, fordi hormonene i pillen kunstig utvikler en 28-dagers syklus.

Å ha sex hver dag øker sjansen for graviditet

Det er ikke nødvendig. Siden det ofte tar seks til tolv måneder å bli gravid, er det best å ta det med ro. Det er ikke nødvendig at den mannlige partner utmatter seg, siden sædcellene hans er levedyktige inne i kvinnen i tre til fem dager.

Du kan ikke bli gravid under menstruasjon

Sannsynligheten for befruktning ved samleie under menstruasjon er ikke spesielt høy, men noen kvinner har eggløsning så tidlig som fire dager etter menstruasjon. Siden sædceller kan overleve i inntil fem dager i kvinnen er det dermed mulig at samleie under menstruasjon kan føre til graviditet.

Å holde beina høyt etter sex øker sjansene for graviditet

Teorien er at ved å holde beina høyt så lar man tyngdekraften gjøre sin del av jobben med å hjelpe sædcellene på reisen til mormunnen. Ingen forskning har blitt gjort for å bekrefte, eller avkrefte denne teorien. Så siden det ikke kan skade – kan det vel være verdt et forsøk!

Å spise østers hjelper mannlig fertilitet

Det er noe sant i dette. Østers inneholder store mengder sink og aminosyrer. Å ikke få nok sink kan føre til lave testosteron-nivåer, og aminosyrene kan stimulere sædcelleutviklingen. Med disse to faktorene tatt i betrakning kan østers faktisk har en positiv effekt på sædcellenes utvikling. Pass på å ha et balansert kosthold som inneholder andre vitaminer og mineraler i tillegg.

Et sunt kosthold er tilstrekkelig for å få i seg alle de nødvendige vitaminer, mineraler og aminosyrer

Et sunt kosthold er et teoretisk begrep som er vanskelig å oppnå i den virkelige verden. Tallrike studier i Europa og USA bekrefter at en stor del av befolkningen ikke får nok vitaminer og aminosyrer. Mangler av folsyre og D-vitamin er påvist blant 80% av befolkningen. Jern, E- og C-vitamin er andre næringsstoffer som ikke er en del av kostholdet vårt i tilstrekkelige mengder. Det samme gjelder de essensielle omega-3 fettsyrene DHA og EPA, som bidrar til å regulere kolesterolnivået og spiller en viktig rolle i utviklingen av nervevev. Ikke mange som følger ernæringsfysiologenes anbefalinger med to måltider fisk per uke og ‘fem-om-dagen’ med frukt og grønnsaker.

Mangel på vitaminer, mineraler, eller omega-3 fettsyrer øker i betydelig grad sannsynligheten for komplikasjoner ved en graviditet. Folsyremangel i løpet av de to første ukene av svangerskapet firedobler risikoen for ryggmargsbrokk (ufullstendig lukking av fosterets nevralrør). Fosterutviklingen kan også påvirkes negativt. Det anbefales på det sterkeste at vordende mødre før og under svangerskapet følger strengt et sunt kosthold, eller tar vitamin- og mineraltilskudd.

  1. Fehring RJ, Schneider M, Raviele K (2006) Variability in phases of the menstrual cycle. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs 35: 376-384
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr