Hvis du ønsker å styrke immunforsvaret ditt, sørg for at du får nok vitaminer, mineraler og aminosyrer. Hyppige infeksjoner, samt allergier belaster immunforsvaret og øker etterspørselen etter nesten hvert eneste mikronæringsstoff.

Stress legger ekstra belastning på immunforsvaret, det samme gjør aldringsprosessen. Mengden av vitaminer og aminosyrer som kreves for å opprettholde et effektivt immunforsvar øker derfor betydelig. Vitamin-, mineral- eller aminosyremangler fører uunngåelig til et redusert immunforsvar.

Så lenge immunforsvaret vårt er i balanse, fungerer det ubemerket i kroppen og utfører følgende oppgaver:

 • Forsvar mot fremmede stoffer og organismer (virus, bakterier, sopp og parasitter),
 • Sårheling og reparasjon av skadede celler
 • Avvisning av stoffer som er fremmede for kroppen
 • Godkjenner næringsstoffer som kroppen kan benytte
 • Fjerner ødelagt cellemateriale

Effektiviteten til immunforsvaret er avhengig av at flere organer fungerer som de skal. Disse kan deles inn i fysisk forsvar (hud), generelt forsvar (naturlige dreperceller, fagocytter, hvite blodlegemer), og det spesifikke innlærte immunforsvaret:

 • Hud og tarmslimhinnen (inkl. magetarmkanalen) som ekstern beskyttelse,
 • Benmargen (produserer hvite blodceller)
 • Brissel (thymus)
 • Milten
 • Lymfesystemet

Aminosyrene, mineralene og vitaminene som er oppført nedenfor, er av særlig betydning. Mangler av disse mikronæringsstoffene som et resultat av stress og andre faktorer, kan ha negative effekter på immunforsvaret:

 • L-arginin
 • L-cystein
 • L-metionin
 • A-vitamin
 • C-vitamin
 • D-vitamin
 • E-vitamin
 • B-vitaminer
 • Sink
 • Jern, kobber, selen og mangan

Tegn på immune svakheter er økt hyppighet av infeksjoner og uvanlige lange perioder med sykdom.

Auto-immune sykdommer og allergier peker mot et overaktivt immunforsvar. Noen ganger er inflammasjon et resultatet av en overdreven immunrespons.

Sukker og hvitt mel er fiender av et velfungerende immunforsvar. Disse energikildene er ofte referert til som «tomme kalorier». I dagens kosthold blir de dessverre i økende grad erstattet med matvarer rike på vitaminer og aminosyrer som kroppen trenger. Bare 100 g sukker (sukkerinnholdet i en liter brus) kan påvirke negativt funksjonen til de hvite blodlegemene i en periode på fem timer. Beskyttelsen mot virus og bakterier er da mindre effektiv i denne perioden.

Aminosyrer styrker immunforsvaret

C-vitamin og sink er de mest anerkjente naturlige bidragsyterne til et sunt immunforsvar. Betydningen aminosyrene har for i immunforsvaret er en forholdsvis ny kunnskap (ca. siste 20 år). Dette forklarer hvorfor kunnskapen om aminosyrenes funksjon i immunforsvaret fortsatt er relativt ukjent.

L-glutamin

Styrke immunforsvaretL-glutamin er en byggekloss av glutation og fungerer som en immunomodulator, i tillegg til å være en antioksidant. Glutamin er et viktig energileverandør til cellene i immunforsvaret under celledeling (rask mitose). Det er også gjort funn som viser at inntak av glutamin forbedrer funksjonen av tarmslimhinnen

1 og derved bidrar til stabilisering av immunforsvaret. 2 Ved glutamin-mangel er man mer mottakelig for infeksjoner.3

Glutamin er godt tolerert, og kan også tas i høyere doser på flere gram per dag. Personer med epilepsi bør kun ta høyere doser i samråd med lege.

L-arginin

L-arginin er et element i de hvite blodlegemene, og kan i betydelig grad bidra til effektiviteten av kroppens forsvar mot virus. En studie utført så tidlig som i 1991 viser de positive effektene av L-arginin på de hvite blodlegemene.4 Fordi L-arginin også stimulerer kollagensyntese, kan tilskudd av aminosyren føre til forbedret sårheling.

L-cystein

L-cystein kan bidra til fjerning av tungmetaller. Den fungerer som en immunomodulator, og sammen med glutation – utgjør ett av de kraftigste antioksidantene. Personer med et svekket immunforsvar får ofte påvist lave nivåer av L-cystein.

I form av N-acetylcystein (NAC) og doseringer som begynner på ca. 400-600 mg per dag, er cystein en medisin du kan få uten resept for å forenkle aktiv transport over slimhinnene. I form av cystein med doser på 100 mg per dag og oppover er det effektivt som kosttilskudd. For å forbedre glutation-syntese, bør cystein tas sammen med C-vitamin.

Cystein er også en viktig byggestein av keratin i håret. I tillegg til et redusert immunforsvar, kan en mangel på cystein også føre til hårtap.

Lysin

Lysin har antivirale egenskaper, og er anbefalt som en inhibitor av herpesvirus og helvetesild (herpes zoster). 5 Lysins immunstimulerende og virushemmende funksjoner på herpes-tilfeller har blitt dokumentert i flere studier. 6

Inntak av lysin i kombinasjon med L-arginin anbefales. Lysin er godt tolerert og doser på opptil 3 gram per dag regnes som trygt for friske voksne.

L-karnitin

L-karnitin er kjent for sine funksjoner i transport av fettsyrer. L-karnitin spiller imidlertid også en viktig rolle i immunsystemet. Personer med svekket immunforsvar får ofte påvist lave nivåer av L-karnitin. 7 En amerikansk studie viser at å gi disse personene tilskudd av L-karnitin forbedrer immunforsvaret på flere nivåer.8

L-karnitin bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, og bidrar til beskyttelse av nervecellene.

Vitaminer og mineraler som styrker immunforsvaret

Nesten alle vitaminer er involvert i å opprettholde immunforsvaret på et visst nivå. Enhver type vitaminmangel går dermed hånd i hånd med et svekket immunforsvar.

C-vitamin

Immunforsvaret og C-vitaminC-vitamin (askorbinsyre) er det mest velkjente tilskuddet som det er forsket mest på. Det er trygt å ta C-vitamin i doser på opptil flere gram per dag. Ved høyere doser vil mengden av C-vitamin som kroppen faktisk er i stand til å bruke avta, og mengden som skilles ut av kroppen igjen vil øke. Likevel er det allment akseptert at C-vitamin i høye doser på opptil 10 gram per dag ikke er skadelig.

Ifølge europeiske ernæringsmyndigheter er anbefalt daglig inntak av C-vitamin 80 mg for en sunn, ung ikke-røyker. Mer enn 30% av befolkningen får ikke denne mengden gjennom et vanlig kosthold. 9 Denne mengden er heller ikke nok til å gjenopprette et svekket immunforsvar. 10

Dessuten brukes C-vitamin når du tar medisiner som Aspirin®. Røykere trenger dobbelt så mye C-vitamin som det ikke-røykere har behov for.

C-vitamin styrer histaminnivået i kroppen. Vitamin C-mangel fører til forhøyet histaminnivå i blodet. Histamin frigjøres ved allergiske og astmatiske tilstander, og er årsak til allergiske symptomer. Hvis du lider av allergi eller astma, anbefales daglige doser på minst 800 mg C-vitamin.

Fordi lave vitamin C-nivåer svekker immunforsvaret, anbefales det at du tar C-vitamin sammen med eventuell annen medisin når du sloss mot influensaen.

D-vitamin

Støtte immunforsvaret med aminosyrerD-vitamin finnes sjelden i mat og syntetiseres i huden gjennom UV-stråling. For å generere D-vitamin i huden må solen stå minst 30 grader høyt på himmelen, og strålene må nå en UV-indeks på minst 3. I Sentral-Europa finnes disse forholdene bare midt på dagen fra mars til september. Som et resultat av dette er 9 ut av 10 europeere fra sentrale deler av Europa vitamin D-mangel. Selv i Sør-Europa, syntetiserer de fleste menneskene ikke tilstrekkelig med D-vitamin.

D-vitamin har omfattende funksjoner i immunforsvaret og virkningene kan være bemerkelsesverdige. I en berømt studie ble effekten av D-vitamin som forebygging mot influensa sammenlignet med effekten av en influensavaksine. Resultatet: inntak av D-vitamin gav åtte ganger bedre vern enn influensavaksine!

En studie utført i 2007 viser en klar sammenheng mellom øvre luftveisinfeksjoner / astma og lave vitamin D-nivåer i blodet. 11

B-vitaminer

I tillegg til å styrke immunforsvaret, spiller vitaminer i B-komplekset en viktig rolle i energiomsetningen og nervefunksjonen. Niacin (B3) bremser frigjøring av histamin og er derfor ofte anbefalt for allergier. Mangel på energi og tretthet, begge tegn på en overarbeidet immunsystemet og ofte forårsaket av vitamin D-mangel, kan effektivt løses med tilskudd av vitamin B-kompleks (B1, B2, B6, B12, folinsyre, niacin, pantotensyre) .

Av alle B-vitaminene er vitamin B12 spesielt viktig ettersom det er direkte forbundet med et normalt fungerende immunforsvar.

E-vitamin

E-vitamin er en sterk, fettløselig antioksidant. Den er anti-inflammatorisk og bidrar til å regulere immunresponsen. Høye doser av E-vitamin kan senke cytokinnivåene. Ca. 50% av befolkningen ikke får anbefalt daglig dose av E-vitamin. 12

A-vitamin

A-vitamin bidrar til å regulere immunforsvaret. Tilskudd av A-vitamin bør ikke overstige 100% av anbefalt daglig inntak, ettersom de første uønskede, merkbare bivirkningene kan starte med doser på 500% av anbefalt daglig inntak. En bedre metode er å gjøre karotenoider tilgjengelig for kroppen. Kroppen kan konvertere disse til A-vitamin etter behov Inntak opp til 100% av anbefalt daglig dose A-vitamin bør være tilstrekkelig.

Sink

Sink er av sentral betydning for et sunt immunforsvar og er ansvarlig for å regulere immunresponsen. Studier har vist at inntak av høye doser sink i kombinasjon med C-vitamin kan halvere varigheten av en forkjølelse. 13

For korttidsbehandling kan opp til 75 mg sink tas daglig. For  en mer langsiktig behandling for å bidra til immunforsvaret, anbefales bare 15 mg sink per dag. 14

Kobber, selen, mangan, jern

Sink bør tas med tilskudd av kobber, fordi sink kan ha negative effekter på kobbernivåene. I tillegg bidrar kobber til at immunforsvaret fungerer normalt.

Selen kan bidra til å forsinke spredning av virus og styrke immunforsvaret. Mangan antas å minske følsomheten for allergier. Jern er en annen bidragsyter til at immunforsvaret fungerer effektivt.

Plantematerialer

Såkalte fytokjemikalier kan forbedre vitaminene og bidra til å styrke immunforsvaret.

Tranebær er kjent for å bidra til sunne urinveier (blære, urinrør, nyrer). Flere studier har vist at lengden og alvorlighetsgraden av urinveisinfeksjoner kan reduseres med tranebær.

Furubarkekstrakt har et høyt innhold av proanthocyanidin som kan hjelpe kroppen med å behandle C- og E-vitamin C. Dette gir kroppen en sjanse til å resirkulere disse antioksidantene etter behov. En studie på forkjølelse bekrefter de positive effekter på immunforsvaret. Tilskudd furubarkekstrakt, C-vitamin og sink førte til en halvering av varigheten på en forkjølelse.

Flere tips til et sterkt immunforsvar

Styrke immunforsvaretEt svekket immunforsvar kan ikke gjenopprettes i løpet av noen dager eller uker. Det krever langsiktig støtte gjennom et sunt og balansert kosthold. Følgende informasjon vil hjelpe deg til å oppnå et sterkt og balansert immunforsvar:

 • Røyking påvirker funksjonene til de hvite blodlegemene. Røykere er derfor langt mer utsatt for infeksjoner.
 • Stress, frykt og tristhet kan også stresse og svekke immunforsvaret. I stressende perioder må du sørge for å gjøre noe som reduserer stressnivået. Styrk immunforsvaret ditt ytterligere med et sunt kosthold.
 • Immunforsvaret krever tilstrekkelig søvn og trening.
 • Det er viktig å styrke immunforsvaret i løpet av sommeren, slik at du ikke begynner vinteren med en allerede svekket forsvar.
Les mer her!

Hvilke produkter er best for å styrke immunforsvaret?

Gode tilskudd og råvarer trenger ikke å bli dyrt. Produktene med aminosyrer og vitaminer er anbefalt hele året.
Les mer her!

Bibliografi:

 1. Benjamin, J, et al.; «Glutamine and Whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with Crohn´s disease: a randomized controlled trial.» Dig Dis Sci 2011, Oct 26
 2. Anderson, PM, et al; «Oral glutamine reduces the duration and severity of stomatitis after cytotoxic cancer chemotherapy»; Cancer 1998; 83, pp 1433-1485