Homocystein er et biprodukt av metionin-metabolisme. Det er altså et normalt, vanlig stoff som produseres regelmessig, men det må også brytes ned i tilstrekkelig grad. Høye nivåer av homocystein i blodet kan føre til skader på kollagenstrukturen i blodårene. Det er en direkte sammenheng mellom forhøyede nivåer av homocystein og økt risiko for åreforkalkning (aterosklerose).

Vitamin B6, vitamin B12 og folsyre (vitamin B9) spiller en viktig rolle i nedbrytningen av homocystein, der betain også er en viktig bidragsyter. Generelt blir forhøyede nivåer av homocystein observert når nivået av minst én av de tre B-vitaminene er lave.

Og vitamin B-mangel er mer vanlig enn det media vil at du skal tro:

  • Ca. 80 % av eldre voksne mangler tilstrekkelig med folsyre
  • Ca. 20 % får ikke nok vitamin B6 eller vitamin B12 gjennom sitt daglige kosthold

Dette er ikke enkeltresultater, men funnene i en systematisk studie av 20 000 tyskere bestilt av den tyske regjeringen.1

Inntak av de respektive B-vitaminene fører til en markant reduksjon av homocystein-nivået i blodet i løpet av bare noen uker. Dette er altså et viktig primærforebyggende tiltak.
Burgersteins Handbook nutrients, (Burgersteins Håndbok for næringsstoffer), 12. utgave, s. 417

Du kan få homocystein-nivået ditt sjekket ved å ta en blodprøve som sendes til laboratoriet for analyse. Verdier under 10 ng/mmol er normale. Høyere verdier ansees som forhøyet. En patologisk tilstand relatert til homocystein-metabolisme er referert til som “homocysteinemia“.

Tidligere ble bare et høyt kolesterolnivå ansett for å være en forløper til hjerte og karsykdommer. I dag, derimot, blir nivået av homocystein i blodet også ansett som en viktig indikator på vaskulær helse.

  1. German national consumption study 2008, Findings report part 2, attachments
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr