Metionin er en svovelholdig aminosyre. Svovel er en viktig byggestein i brusk hos mennesker. Studier har vist at voksne personer med friske ledd har brusk med tre ganger så høyt svovelinnhold i leddene enn de som lider av artrose.

1

De lave svovelnivåene kan tilskrives utilstrekkelig med svovel i kostholdet eller ineffektive svovel-metabolske prosesser. Metabolske (stoffskifte) lidelser er ofte forårsaket av mangler på vitaminer og sporstoffer. En annen medvirkende faktor er at mange medisiner som brukes til behandling av artrose i tillegg binder svovel. Svovelmangel er dermed en uunngåelig tilstand av artrose.

Men betyr dette at det å ta tilskudd av svovel i form av aminosyren metionin kan lindre artrose?

Ja, i følge en amerikansk studie kan metionin bidra til å redusere artrosesmerter slik som smertestillende. 2 I denne studien ble to grupper med 30 pasienter i hver gruppe enten gitt tradisjonelle smertestillende medikamenter for artrose eller metionin. Studien varte i åtte uker. Etter bare fire ukers behandling rapporterte begge pasientgruppene symptomforbedringer. Etter åtte ukers behandling var forbedringene enda bedre i begge gruppene. Det var ingen forskjell i bedringsgraden mellom gruppen som fikk smertestillende og de som fikk metionin!

Den store fordelen med metionin er at det til dags dato ikke er dokumentert bivirkninger i de mange studiene der den har blitt brukt.3 Smertestillende medisiner mistenkes derimot for å signifikant øke risikoen for hjerteinfarkt ved langvarig bruk.

Finn ut her hvilke aminosyrer, aminosukkere og vitaminer som i tillegg til metionin er viktige for sunn brusk-metabolisme.

Er du ute etter et kosttilskudd som gir sunnere ledd? Her har vi sammenlignet fem av de antatt beste produktene. Flere av dem inneholder også metionin.

Bibliografi:

  1. Soeken KL. et al.; “Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (Sam-E) for osteoarthritis)”; Journal of Family Practice, 2002; 51: 425-430.
  2. Maccagno A et al.; “S-Adenosylmethionine in the treatment of osteoarthritis”; Am J Med. 1987 Nov 20; 83(5A):72-7.
  3. Ursini F et al.; “Alternative and Complementary Therapies” 2009; 15, issue 4:173-177
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr