L-cystein er en aminosyre som inneholder svovel. Det kan dannes i kroppen fra metionin, som også er en svovelholdig aminosyre. Fordi cystein lett kan oksyderes til cystin, er den stabile formen av L-cystein, N-acetylcystein (NAC) foretrukket til kosttilskudd.

NAC er også opphavet til glutation, som er en kombinasjon av de tre aminosyrene cystein, glycin og glutaminsyre. En kombinasjon av tre aminosyrer blir referert til som en «tripeptid».

Bruksområder

L-cystein for hårvekst

Cystein og hårvekstCystein er en grunnleggende bestanddel i syntesen av kollagen. På sin side er kollagen det viktigste elementet for produksjon av keratin i håret. Kollagen er også nødvendig for å bidra til sunn hud og negler.

Funn etter en studie utført med kvinner som led av diffust håravfall viste at inntak av cystein i kombinasjon med hirsekjerneekstrakt og pantotensyre, kan føre til en normalisering av hårveksten etter bare tre måneders behandling.1

Les mer her!

Hvilke er de viktigste næringsstoffene for sunt hår?

L-cystein, jern, silisium, L-arginin, sink, biotin, pantotensyre. Ditte er det håret ditt trenger for å vokse!
Les mer her!

Cystein for celle-integritet og kvalitet på sædceller

Cystein og sædkvalitetCystein er den direkte forløperen til glutation. Tripeptidet glutation er en av de mest effektive antioksidantene, og beskytter cellene mot oksidativt stress.

Generelle studier har blitt gjennomført for å fastslå effekten av glutation på immunsystemet og aldringsprosesser. I den senere tid har flere studier fokusert på virkningen glutation har på utvikling av sædceller hos menn. Disse studiene har vist at inntak av glutation kan forbedre sædcellenes utvikling. 2 En studie som involverte mannlige studenter under eksamenstress, viste at stress bidrar til lave nivåer av glutation i sædvæsken og lav kvalitet på sædcellene. 3

Les mer her!

Hvordan kan jeg øke sannsynligheten for å bli gravid?

I tillegg til L-cystein, andre aminosyrer, vitaminer og antioksidanter har klare positive effekter på sjansene for å bil gravid.
Les mer her!

Dosering

I tilfeller av hoste, anbefales generelt NAC i en dose på 600 mg per dag som en medisin for å løse opp slim. Vennligst vær oppmerksom på doseringsanbefalinger av medisiner.

For langtidsbehandling anbefales en dose på 50 mg – 100 mg L-cystein. Aminosyren er tilgjengelig i form av et trygt kosttilskudd.

Bivirkninger

I form av N-acetylcystein (NAC), vil cystein stimulere til produksjon av sekreter, og løser derved opp slim. For å lindre hoste, brukes den først og fremst som et slimløsende middel. Pass på å ikke ta noe hostedempende når du bruker et slimløsende middel.

L-cystein er godt tolerert når det tas i de langsiktige dosene angitt ovenfor, og selv i doser over 500 mg.

Bibliografi:

  1. W. Gehring, M. Gloor; Das Phototrichogramm als Verfahren zur Beurteilung haarwachstumfördernder Präparate am Beispiel einer Kombination von Hirsefruchtextrakt, L-Cystin und Calciumpanthotenat; Zeitschrift für Hautkrankheiten, 2000; 75(7/8):419-423 (The phototrichogram process as evaluaiton of hair growth stimulating compounds using as an example the combination of millet fruit extract, L-cystine, and calcium pantothenate; Magazie for Skin Diseases)
  2. Lenzi A, Culasso F, Gandini L, et al. Placebo-controlled, double blind, cross-over trial of glutathione therapy in male infertility. Hum Reprod 1993; 8:1657-1662
  3. Eskiocak S., Gozen A.S., Yapar S.B., et al.; «Glutathion- und freie Sulfhydrylkonzentration im Samenplasma gesunder Medizinstudenten während und nach Pruefungsstress»; Hum Reprod 2005; 20(9):2295-600 (Glutation og frie sulfhydryl-konsentrasjoner i sædplasma hos friske medisinstudenter under og etter eksamenstress»)
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr