En tysk studie kjent som “Priorin-undersøkelsen” viser at en bestemt kombinasjon av aminosyren L-cystein, hirsefrøekstrakt (sorghum) og pantotensyre (vitamin B5) kan reversere hårtap.

Selv om beskjedent diffust håravfall rammer begge kjønn, synes kvinner spesielt det er svært belastende. De første tegnene på hårtap kan dukke opp allerede i 20-års alderen, men det er imidlertid kvinner over 50 som er mest berørt. Det å bekjempe hårtap effektivt betyr nødvendigvis ikke at man må ty til hormonelle behandlinger. Tyske forskere har oppdaget at inntak av en sammensetning av L-cystein, hirsefrøekstrakt og pantotensyre kan bringe hårveksten tilbake til normal vekst. 1

Forskningen er også kjent som “Priorin-undersøkelsen“. Siden studien ble gjennomført har nye alternativer med de samme virkestoffene blitt tilgjengelig, men de er blitt betydelig forbedret og rimeligere.

Resultater av forskningen

I studien ble kvinner som led av diffust hårtap behandlet enten med en sammensetning av L-cystein, pantotensyre og hirsefrøekstrakt, eller en sukkerpille (placebo). De første resultatene ble etter fire uker oppdaget ved hjelp av et mikroskop. Hårveksten hos deltagerne i begge gruppene ble sammenlignet etter tre måneder.

Det ble påvist blant gruppen av kvinner som fikk kombinasjonstilskudd at de returnerte til normal hårvekst. Kontrollgruppen som fikk placebo kunne ikke vise til tilsvarende resultater. Hudlegene som utførte undersøkelsen konkluderte med følgende: “I motsetning til de som fikk placebo, kunne kvinnene som behandlet hårtapet sitt med Priorin rapportere om en betydelig økning i antall individuelle hårstrå etter bare tre måneder.”

Vanligste årsaken til hårtap: dårlig kosthold

En av de viktigste årsakene til diffust håravfall er mangel på vitaminer eller sporelementer. Den skyldige er det høye innholdet av sukker og hvitt mel i dagens kosthold. Disse “tomme karbohydratene” er ofte skjult i bearbeidet mat: måltidet er magefyll og gir energi, men mangler sårt viktige vitaminer og sporstoffer.

En representativ studie for hele befolkningen undersøkte spisevanene til 20.000 mennesker oppdaget følgende: det store flertallet i befolkningen hadde påviselige mangler på flere vitaminer og sporstoffer. 2 Industrialiserte land viser de største manglene i:

  • D-Vitamin (ca. 80% – 90% av befolkningen, aldersavhengig)
  • Folsyre (ca. 80% av befolkningen, alle aldersgrupper, menn og kvinner)
  • E-Vitamin (ca. 50%, alle aldersgrupper, menn og kvinner)
  • C-Vitamin (ca. 30% av befolkningen, alle aldersgrupper, menn og kvinner)
  • Jern (ca. 75% av alle kvinner, særlig i alderen 15 og 50)

Forskning utført over hele verden gjentatte ganger viser at en mangel på jern, sink, eller E-vitamin kan føre til diffust håravfall. Ikke nok biotin (H-vitamin) kan også føre til hårtap.

Les mer her!

Hvilke kosttilskudd stimulerer hårvekst?

Gode komposisjoner og høy råvarekvalitet for under 30 euro! Disse produktene er anbefalt for større hårvolum.
Les mer her!

Bibliografi:

  1. Gehring,W., Gloor, M.; “Using phototrichogram analysis to evaluate preparations for hair growth stimulation in the example of a combination of sorghum extract, L-Cysteine, and calcium pantothenate”, Magazine for Skin Diseases, 2000; 75(7/8):419-423
  2. Tysk nasjonal forbrukerstudie fra 2008)
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr