L-arginin er en semi-essensiell proteinogen aminosyre der effektiviteten har blitt grundig undersøkt. Arginin skiller seg ut blant andre aminosyrer ettersom den har den høyeste konsentrasjonen av det viktige elementet nitrogen («N»). Tilstedeværelsen av nitrogen skiller aminosyrer fra de andre to energileverandørene, karbohydrater og fett, som ikke inneholder nitrogen.

Arginin spiller en viktig rolle i regulering av blodtrykket, immunforsvaret, produksjon av kroppens insulin og utvikling av mannlig spermin. Inntak av L-arginin er spesielt viktig under vekstfaser eller perioder med sykdom. På grunn av disse årsakene er L-arginin i økende grad kategorisert som en uunnværlig eller essensiell aminosyre.

I kroppen blir L-arginin raskt omdannet til ornitin. Det er derfor mulig å erstatte L-arginin med ornitin. Det er imidlertid ikke påvist fordeler med å ta ornitin i stedet for arginin. Videre har ornitin ikke vært undersøkt på langt nær så mye som arginin.

Hvilke funksjoner har L-arginin i kroppen?

  • Nitrogenoksid (NO) dannes av arginin. NO spiller en viktig rolle i regulering av blodtrykk og sirkulasjon. Det har positive effekter på høyt blodtrykk og øker også potensen.
  • Arginin er en viktig faktor for immunforsvaret.
  • Spermin og spermidin dannes fra L-arginin. Aminosyren er derfor viktig for utviklingen av sædceller.
  • Den har en viktig rolle i ureasyklusen som renser kroppen for giftstoffer.
  • L-arginin er viktig for å bygge kroppens protein og kollagen.
  • Den er en del av kroppens egen hormonsyntese (inkludert insulin, noradrenalin).

Den anbefalte doseringen varierer fra 3 000 mg til 8 000 mg. Idrettsutøvere tar noen ganger en høyere dose på 30 000 mg på kortvarig basis.

Å ta L-arginin i kombinasjon med plantebaserte stoffer som hagtorn, druekjerneekstrakt eller grønn te bidrar til blodsirkulasjon i tilfeller av åreforkalkning (aterosklerose), lavt blodtrykk, eller impotens (erektil dysfunksjon). Hva alle disse ingrediensene har til felles er procyanidiner, som er kjente for sine hjertestyrkende egenskaper i tillegg til å forbedre blodsirkulasjonen. Å ta tilskudd av B-vitaminer (B6, folsyre og B12) anbefales også. Disse vitaminene bidrar til å redusere høye homocystein-nivåer, som kan være skadelig for blodårene.

Formel: C6H14N4O2 (eller C6H14N4O2·HCL som L-arginin HCL)

Forkortelse: Arg eller R

Egenskaper: Hvitt, krystallinsk pulver. Basisk. Meget vannløselig, men har en bitter smak.

Opprinnelse: På grunn av kostnadshensyn lages arginin i industriproduksjonen av plantebaserte råvarer via en gjæringsprosess. L-arginin som et kosttilskudd er derfor som regel alltid plantebasert.

Biosyntese: I ureasyklusen omdannes L-arginin til L-ornitin, L-aspartat, og karbamoyl-fosfat.

Valnøtter, pinjekjerner og gresskarfrø inneholder ca. 15 % L-arginin. Til sammenligning er innholdet av arginin i proteiner fra kylling, svinekjøtt og fisk omkring 3-7 %. Protein fra erter inneholder betydelig mer L-arginin enn melkeprotein.

Dagsbehovet av arginin

Et balansert kosthold gir ca. 1 000 mg – 5 000 mg av bundet arginin. I tillegg kan kroppen produsere små mengder gjennom ureasyklusen. Men ved intens idrettsaktivitet, sykdommer (inkludert åreforkalkning, impotens og høyt blodtrykk) eller ved rehabilitering etter en skade, kan disse mengdene være utilstrekkelige.

Kroppens behov for L-arginin øker etterhvert som du eldes: Dette er fordi nivået av L-arginins fysiologiske antagonist, ADMA (asymmetrisk dimetylarginin) øker firedoblet.1

ADMA nøytraliserer egenskapene til L-arginin. Mange ernæringseksperter anbefaler derfor å ta tilskudd av 3 000 mg – 5 000 mg L-arginin daglig. 2

L-arginin i matvarer

Mange proteiner inneholder kun ca. 3 % – 5 % L-arginin. Nøtter og frø inneholder mest L-arginin. Valnøtter, gresskarfrø og pinjekjerner har et L-arginin-innhold på mellom 10 % og 15 %.

Melkeproteiner inneholder relativt lite L-arginin. Tilskudd av ren arginin kan dermed øke den biologiske verdien av melkeprotein (myseprotein, kasein). Mengden bør være ca. 4 – 5 g rent L-arginin per 100 g myseprotein eller kasein.

Effektene av L-arginin og stoffskiftet

Åreforkalkning, høyt blodtrykk

arginin og høyt blodtrykkMye forskning har blitt utført for å studere effekten av L-arginin i det vaskulære systemet og på blodtrykket. Ettersom L-arginin er det eneste opphavet til molekylet nitrogenoksid (NO) – som har vaskulære kontrollegenskaper, så spiller aminosyren en rolle med å forbedre fleksibiliteten til blodkarene. Den hjelper dermed kroppen å forbedre den naturlige reguleringen av blodtrykket.

En velkjent meta-analyse fra 2009 bekreftet denne effekten (en meta-analyse er en kvantitativ statistisk analyse av mange studier om samme emne): tilskudd av L-arginin bidro til å bedre sirkulasjonen i de små blodkarene.3

En annen meta-analyse publisert i 2011 bekreftet disse resultatene: L-arginin bidrar betydelig til å redusere blodtrykket hos pasienter med høyt blodtrykk (hypertensjon).4

Et større tysk studie konkluderte med at en kombinasjon av 2 700 mg arginin, folsyre (vitamin B9), vitamin B6 og vitamin B12 også forbedret sirkulasjonsforstyrrelser og blodtrykksregulering. De tre B-vitaminene virket effektivt på å redusere nivåene av homocystein, som kan være skadelig for blodårene.

L-arginin støtter også blodstrømningsegenskapene og bidrar til å hindre utvikling av blodpropp. Denne effekten ble oppnådd med en dose på 7 – 8 gram per dag. 5

Les mer her!

Hvordan kan jeg beskytte blodårene mine fra å tettes?

Ernæring spiller en avgjørende rolle ved åreforkalkning. I tillegg til høye kolesterolverdier, er et forhøyet homocysteinnivå en annen risikofaktor for vaskulære sykdommer.

Mange studier viser at passende tilskudd av aminosyrer, vitaminer og sporstoffer kan forbedre vaskulær helse betydelig.

Les mer her!

Hjelp med impotens

Øke seksuell potens med argininImpotens (erektil dysfunksjon) hos menn er ofte relatert til problemer med blodsirkulasjonen. Fleksibiliteten i blodkarene blir i økende grad dårligere med alderen. Dette skyldes at det ikke er nok av de nødvendige molekylene som påvirker åreutvidelse som kommer frem til de indre celleveggene. L-arginin kan forbedre genereringsprosessen av NO – et viktig molekyl i kontrollen med utvidelse av blodårene.

I flere studier der menn tok tilskudd av kun L-arginin (for det meste som L-arginin HCL, til dels som L-arginin aspartat eller L-arginin base – formen den ble tatt i synes ikke å ha vesentlig effekt) ga ikke klare resultater. Generelt ble en viss forbedring av impotensen registrert. En dose på 5 000 mg gav bedre resultater enn en dose på bare 3 000 mg eller mindre. 6

Flere oppfølgingsstudier viste at å kombinere L-arginin med furubarkekstrakt gav bedre resultater. Ekstraktet fra den franske kystfuruen inneholder mange proantocyanidiner og katekiner som i betydelig grad kan forbedre utvidelsen av blodårene.

Tilskudd av en kombinasjon av L-arginin og furubarkekstrakt resulterte i en forbedret potens (erektil funksjon) hos 90 % av deltagerne. Inntak av L-arginin alene gav bare suksess hos 50 % av pasientene.

Les mer her!

Hvordan kan jeg forbedre potensen?

L-arginin kan forbedre sirkulasjonen i de små blodkarene. Hvordan bør L-arginin kombineres og hvilke studier har rapportert om de beste resultatene?
Les mer her!

Sædcelleutvikling

Forbedre sædprøvene med argininSædcelleutvikling (spermin, spermidin) krever betydelige mengder l-arginin. En amerikansk studie konkluderte med at tilskudd av 4 000 mg L-arginin daglig resulterer i betydelig forbedring av antallet og konsentrasjonen av aktive sædceller. 7 Disse resultatene ble bekreftet av en italiensk studie hvor deltakerne tok en dose på 8 000 mg L-arginin daglig. 8

Flere østerrikske studier viser at kombinasjonen av L-arginin og karnitin, acetyl-L-cystein og antioksidanter (vitamin C, vitamin E og selen) fordoblet både antallet og aktiviteten til sædcellene hos menn med begrenset fertilitet. 9

De to effektene med hensyn til antall og konsentrasjonen av aktive sædceller bygger på hverandre. Sluttresultatet er at antallet sædceller som er i stand til å befrukte et egg kan økes med en faktor på fire ved behandling med diverse antioksidanter og arginin.

I studier der det ble brukt kombinasjonspreparater ble mikronæringsstoffene til