L-arginin er en semi-essensiell proteinogen aminosyre der effektiviteten har blitt grundig undersøkt. Arginin skiller seg ut blant andre aminosyrer ettersom den har den høyeste konsentrasjonen av det viktige elementet nitrogen (“N”). Tilstedeværelsen av nitrogen skiller aminosyrer fra de andre to energileverandørene, karbohydrater og fett, som ikke inneholder nitrogen.

Arginin spiller en viktig rolle i regulering av blodtrykket, immunforsvaret, produksjon av kroppens insulin og utvikling av mannlig spermin. Inntak av L-arginin er spesielt viktig under vekstfaser eller perioder med sykdom. På grunn av disse årsakene er L-arginin i økende grad kategorisert som en uunnværlig eller essensiell aminosyre.

I kroppen blir L-arginin raskt omdannet til ornitin. Det er derfor mulig å erstatte L-arginin med ornitin. Det er imidlertid ikke påvist fordeler med å ta ornitin i stedet for arginin. Videre har ornitin ikke vært undersøkt på langt nær så mye som arginin.

Hvilke funksjoner har L-arginin i kroppen?

 • Nitrogenoksid (NO) dannes av arginin. NO spiller en viktig rolle i regulering av blodtrykk og sirkulasjon. Det har positive effekter på høyt blodtrykk og øker også potensen.
 • Arginin er en viktig faktor for immunforsvaret.
 • Spermin og spermidin dannes fra L-arginin. Aminosyren er derfor viktig for utviklingen av sædceller.
 • Den har en viktig rolle i ureasyklusen som renser kroppen for giftstoffer.
 • L-arginin er viktig for å bygge kroppens protein og kollagen.
 • Den er en del av kroppens egen hormonsyntese (inkludert insulin, noradrenalin).

Den anbefalte doseringen varierer fra 3 000 mg til 8 000 mg. Idrettsutøvere tar noen ganger en høyere dose på 30 000 mg på kortvarig basis.

Å ta L-arginin i kombinasjon med plantebaserte stoffer som hagtorn, druekjerneekstrakt eller grønn te bidrar til blodsirkulasjon i tilfeller av åreforkalkning (aterosklerose), lavt blodtrykk, eller impotens (erektil dysfunksjon). Hva alle disse ingrediensene har til felles er procyanidiner, som er kjente for sine hjertestyrkende egenskaper i tillegg til å forbedre blodsirkulasjonen. Å ta tilskudd av B-vitaminer (B6, folsyre og B12) anbefales også. Disse vitaminene bidrar til å redusere høye homocystein-nivåer, som kan være skadelig for blodårene.

Formel: C6H14N4O2 (eller C6H14N4O2·HCL som L-arginin HCL)

Forkortelse: Arg eller R

Egenskaper: Hvitt, krystallinsk pulver. Basisk. Meget vannløselig, men har en bitter smak.

Opprinnelse: På grunn av kostnadshensyn lages arginin i industriproduksjonen av plantebaserte råvarer via en gjæringsprosess. L-arginin som et kosttilskudd er derfor som regel alltid plantebasert.

Biosyntese: I ureasyklusen omdannes L-arginin til L-ornitin, L-aspartat, og karbamoyl-fosfat.

Valnøtter, pinjekjerner og gresskarfrø inneholder ca. 15 % L-arginin. Til sammenligning er innholdet av arginin i proteiner fra kylling, svinekjøtt og fisk omkring 3-7 %. Protein fra erter inneholder betydelig mer L-arginin enn melkeprotein.

Dagsbehovet av arginin

Et balansert kosthold gir ca. 1 000 mg – 5 000 mg av bundet arginin. I tillegg kan kroppen produsere små mengder gjennom ureasyklusen. Men ved intens idrettsaktivitet, sykdommer (inkludert åreforkalkning, impotens og høyt blodtrykk) eller ved rehabilitering etter en skade, kan disse mengdene være utilstrekkelige.

Kroppens behov for L-arginin øker etterhvert som du eldes: Dette er fordi nivået av L-arginins fysiologiske antagonist, ADMA (asymmetrisk dimetylarginin) øker firedoblet.1

ADMA nøytraliserer egenskapene til L-arginin. Mange ernæringseksperter anbefaler derfor å ta tilskudd av 3 000 mg – 5 000 mg L-arginin daglig. 2

L-arginin i matvarer

Mange proteiner inneholder kun ca. 3 % – 5 % L-arginin. Nøtter og frø inneholder mest L-arginin. Valnøtter, gresskarfrø og pinjekjerner har et L-arginin-innhold på mellom 10 % og 15 %.

Melkeproteiner inneholder relativt lite L-arginin. Tilskudd av ren arginin kan dermed øke den biologiske verdien av melkeprotein (myseprotein, kasein). Mengden bør være ca. 4 – 5 g rent L-arginin per 100 g myseprotein eller kasein.

Effektene av L-arginin og stoffskiftet

Åreforkalkning, høyt blodtrykk

arginin og høyt blodtrykkMye forskning har blitt utført for å studere effekten av L-arginin i det vaskulære systemet og på blodtrykket. Ettersom L-arginin er det eneste opphavet til molekylet nitrogenoksid (NO) – som har vaskulære kontrollegenskaper, så spiller aminosyren en rolle med å forbedre fleksibiliteten til blodkarene. Den hjelper dermed kroppen å forbedre den naturlige reguleringen av blodtrykket.

En velkjent meta-analyse fra 2009 bekreftet denne effekten (en meta-analyse er en kvantitativ statistisk analyse av mange studier om samme emne): tilskudd av L-arginin bidro til å bedre sirkulasjonen i de små blodkarene.3

En annen meta-analyse publisert i 2011 bekreftet disse resultatene: L-arginin bidrar betydelig til å redusere blodtrykket hos pasienter med høyt blodtrykk (hypertensjon).4

Et større tysk studie konkluderte med at en kombinasjon av 2 700 mg arginin, folsyre (vitamin B9), vitamin B6 og vitamin B12 også forbedret sirkulasjonsforstyrrelser og blodtrykksregulering. De tre B-vitaminene virket effektivt på å redusere nivåene av homocystein, som kan være skadelig for blodårene.

L-arginin støtter også blodstrømningsegenskapene og bidrar til å hindre utvikling av blodpropp. Denne effekten ble oppnådd med en dose på 7 – 8 gram per dag. 5

Les mer her!

Hvordan kan jeg beskytte blodårene mine fra å tettes?

Ernæring spiller en avgjørende rolle ved åreforkalkning. I tillegg til høye kolesterolverdier, er et forhøyet homocysteinnivå en annen risikofaktor for vaskulære sykdommer.

Mange studier viser at passende tilskudd av aminosyrer, vitaminer og sporstoffer kan forbedre vaskulær helse betydelig.

Les mer her!

Hjelp med impotens

Øke seksuell potens med argininImpotens (erektil dysfunksjon) hos menn er ofte relatert til problemer med blodsirkulasjonen. Fleksibiliteten i blodkarene blir i økende grad dårligere med alderen. Dette skyldes at det ikke er nok av de nødvendige molekylene som påvirker åreutvidelse som kommer frem til de indre celleveggene. L-arginin kan forbedre genereringsprosessen av NO – et viktig molekyl i kontrollen med utvidelse av blodårene.

I flere studier der menn tok tilskudd av kun L-arginin (for det meste som L-arginin HCL, til dels som L-arginin aspartat eller L-arginin base – formen den ble tatt i synes ikke å ha vesentlig effekt) ga ikke klare resultater. Generelt ble en viss forbedring av impotensen registrert. En dose på 5 000 mg gav bedre resultater enn en dose på bare 3 000 mg eller mindre. 6

Flere oppfølgingsstudier viste at å kombinere L-arginin med furubarkekstrakt gav bedre resultater. Ekstraktet fra den franske kystfuruen inneholder mange proantocyanidiner og katekiner som i betydelig grad kan forbedre utvidelsen av blodårene.

Tilskudd av en kombinasjon av L-arginin og furubarkekstrakt resulterte i en forbedret potens (erektil funksjon) hos 90 % av deltagerne. Inntak av L-arginin alene gav bare suksess hos 50 % av pasientene.

Les mer her!

Hvordan kan jeg forbedre potensen?

L-arginin kan forbedre sirkulasjonen i de små blodkarene. Hvordan bør L-arginin kombineres og hvilke studier har rapportert om de beste resultatene?
Les mer her!

Sædcelleutvikling

Forbedre sædprøvene med argininSædcelleutvikling (spermin, spermidin) krever betydelige mengder l-arginin. En amerikansk studie konkluderte med at tilskudd av 4 000 mg L-arginin daglig resulterer i betydelig forbedring av antallet og konsentrasjonen av aktive sædceller. 7 Disse resultatene ble bekreftet av en italiensk studie hvor deltakerne tok en dose på 8 000 mg L-arginin daglig. 8

Flere østerrikske studier viser at kombinasjonen av L-arginin og karnitin, acetyl-L-cystein og antioksidanter (vitamin C, vitamin E og selen) fordoblet både antallet og aktiviteten til sædcellene hos menn med begrenset fertilitet. 9

De to effektene med hensyn til antall og konsentrasjonen av aktive sædceller bygger på hverandre. Sluttresultatet er at antallet sædceller som er i stand til å befrukte et egg kan økes med en faktor på fire ved behandling med diverse antioksidanter og arginin.

I studier der det ble brukt kombinasjonspreparater ble mikronæringsstoffene tilført i små doser, for eksempel bare 500 mg L-arginin daglig. På grunn av den lave doseringen ble kombinasjonen også svært godt tolerert av deltakerne.

Les mer her!

Hvordan kan jeg øke mine sjanser til å bli gravid?

I tillegg til L-arginin har andre aminosyrer, vitaminer og antioksidanter betydelige positive påvirkninger på sannsynligheten for å bli gravid.
Les mer her!

Insulinfølsomhet, regulering av blodsukkernivået

Lavere blodsukkernivå med argininDiabetikere har redusert følsomhet overfor insulin, eller sagt med andre ord så har motstanden deres mot insulin økt. Dette innebærer at cellene ikke lenger gjenkjenner kroppens eget hormon – insulin, og at tilgjengelig insulin ikke lenger absorberes riktig .

I høyere doser fra 6 000 mg til 10 000 mg daglig så synes L-arginin å ha en regulerende innvirkning på insulinfølsomheten. 10

I en studie utført i 2001 ble insulinfølsomheten økt med 30 % gjennom inntak av arginin. 11

Les mer her!

Hvordan kan jeg senke blodsukkernivået?

I tillegg til tilstrekkelig mosjon og å opprettholde en sunn vekt, kan også L-arginin, karnitin, vitaminer og sporstoffer hjelpe til med å regulere blodsukkernivået.
Les mer her!

Immunforsvaret og sårheling

L-arginin er en del av immunsystemet. 12 En studie viste at tilskudd av L-arginin styrker immunforsvaret, antall lymfocytter ble økt, og aktiviteten til fagocytter og NK-celler (naturlige dreperceller) ble forbedret. Videre støtter arginin utvikling av interleukin 1, en viktig budbringer i immunforsvaret. 13 En annen studie dokumenterte de samme positive effektene på sentralt immunforsvar hos kreftpasienter.14. Det er også indikasjoner på at sårheling akselererte med kosttilskudd av L-arginin. 15

Arginin anbefales derfor spesielt for dietter (nedsatt immunforsvar på grunn av lav absorbsjon av maten) etter operasjoner og under intens idrettsaktivitet. Imidlertid kan arginin også gi økt aktivitet i immunforsvaret hos friske personer (celledeling i lymfocytter økt med 200 %). 16

Les mer her!

Hvordan kan jeg forbedre immunforsvaret?

Et fungerende immunforsvar beskytter mot infeksjon, men overreagerer ikke (allergi). Disse aminosyrene, vitaminene og sporstoffene hjelper til med å tilpasse og styrke immunforsvaret.
Les mer her!

Hårtap

Aminosyrer og hårtapHårrøttene blir forsynt med næringsstoffer fra svært små blodårer. Selv den minste skade på blodkarene kan resultere i svikt. Hårveksten minker, og hårfylden reduseres. Vedvarende næringsmangel til hårrøttene fører til hårtap.

På grunn av egenskapene med å utvide blodårene kan L-arginin bidra til å stimulere næringstilførselen til hårrøttene. Innledende studier tyder på at L-arginin har denne positive virkningen.17.

Om L-arginin påført utvortes bidrar til en fyldig hårmanke (for eksempel i sjampo) gjenstår å se. Nåværende kunnskap tilsier at L-arginin ikke kan absorberes gjennom huden.

Les mer her!

Hvordan kan jeg stimulere hårveksten?

Håravfall er ofte et tegn på en generell mangel på vitaminer, aminosyrer og mineraler. I tillegg til L-arginin, har spesielt cystein kombinert med hirsefrø vist seg å være effektivt. Men sink og jern er også viktige for sunn hårvekst og en fyldig hårmanke!
Les mer her!

Styrketrening, blodgjennomstrømning til muskulatur

Muskelbygging og arginineDe positive effektene av L-arginin på blodsirkulasjon er også anerkjent av idrettsutøvere. Fordi med bedre blodsirkulasjon i musklene, leveres også mer oksygen og næringsstoffer. Dessuten kan muskelmasse økes noe gjennom forbedret blodsirkulasjon. Kroppsbyggere refererer til denne effekten som “pumping“.

Det har vært ulike, ikke-konkluderende resultater i studier som tyder på utskillelse av veksthormoner på grunn av inntak av L-arginin. Mengden som potensielt ville føre til et målbart resultat ligger et sted rundt 12 000 mg og høyere. Tilskudd må derfor holdes strengt til retningslinjene. 18 Du kan finne mer informasjon om dette emnet i kapittelet “Muskelbygging“.

Bivirkninger av L-arginin

Arginin er godkjent som kosttilskudd, og er en trygg aminosyre å spise. Doser som overstiger 10 000 mg om dagen kan føre til lett irritasjon i mage og tarmkanal. Disse irritasjonene forsvinner vanligvis når fordøyelseskanalen har blitt vant til den supplerende mengden L-arginin. I sjeldne tilfeller er søvnforstyrrelser rapportert ved doser større enn 10 000 mg.

Ved aktive herpesinfeksjoner kan inntak av L-arginin føre til forverrede symptomer. Man antar at dette er et resultat av L-arginins effekt på immunsystemet. Lysin kan redusere spredningen av herpesviruset. Ved å kombinere L-arginin med lysin kan det i betydelig grad redusere den herpes-aktiverende virkningen.

Meget store mengder av L-arginin – i overkant av 15 000 mg per dag, kan også ha en dehydrerende virkning. Derfor anbefales det at doser over 7 000 mg fordeles over flere inntak om dagen.

I dyreforsøk har L-arginin vist seg giftig ved doser på 5 – 12 gram per kg kroppsvekt. For mennesker betyr dette inntak av ca. 0,5 – 1 kg L-arginin per dag.

Legemiddelinteraksjoner

På grunn av sine egenskaper kan L-arginin øke effekten av medisiner som behandler høyt blodtrykk og impotens. Hvis du tar slike medikamenter bør du rådføre deg med lege eller apotek før du tar tilskudd av L-arginin.

Bibliografi:

 1. K. SydowR. H. Böger: Reloaded: ADMA and oxidative stress are responsible for endothelial dysfunction in hyperhomocyst(e)inaemia: effects of L-arginine and B vitamins. In: Cardiovasc. Res., 2012, doi:10.1093/cvr/cvs205
 2. Robenek, H.; “Arteriosklerose, Herzinfarkt, Schlaganfall. Therapeutisches Potential von L-Arginin”; 7. Aufl. 2013; S. 7 (“Atherosclerosis, Heart Infarct, Stroke. Therapeutic Potential of L-Arginine”; 7th Edition. 2013.; p. 7)
 3. Bai Y, Sun L, Yang T, Sun K, Chen J, Hui R.; “Increase in fasting vascular endothelial function after short-term oral L-arginine is effective when baseline flow-mediated dilation is low: a meta-analysis of randomized controlled trials.”; Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):77-84. doi: 10.3945/ajcn.2008.26544. Epub 2008 Dec 3; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056561
 4. Dong Y, In Q, Hang Z, Chao Y, Wang J, Arizonian F, Hang W.; “Effect of oral L-arginine supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials.”; Am Heart J. 2011 Dec;162(6):959-65. doi: 10.1016/j.ah.2011.09.012. Epub 2011 Nov 8.; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22137067
 5. Wolf, A., Zalpour, C., et al. “Dietary L-Arginine supplementation normalizes platelet aggregation in hypercholesterolemic humans”, J Am Coll Cardiol, 1997, 29: pp. 419-425
 6. Chen J, Wollman Y, Chernichovsky T, Iaina A, Sofer M, Matzkin H.; “Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study.”; BJU Int.; 1999 Feb;83(3):269-73.
 7. Schachter A, Goldman JA, Zukerman Z.; “Treatment of oligospermia with the amino acid arginine.” J Urol 1973;110:311-313.
 8. Scibona M, Meschini P, Capparelli S, et al.; “L-arginine and male infertility.” Minerva Urol Nefrol 1994;46:251-253.
 9. Imhof, M. et al.; “Mikronährstoffe in der Fertilitätsbehandlung: Klinische Ergebnisse”; Journal für Urologie und Urogynäkologie 2009; 16 (Sonderheft 5) (Ausgabe für Österreich), 19-20 (“Micronutrients in Fertility Treatment: Clinical Results, Journal for Urology and Urogynecology 2009; 16 (Special Edition 5) (Austrian Edition), 19-20
 10. Lucotti, P., et al.; “Beneficial effects of a long-term oral L-Arginine treatment added to a hypocaloric diet and exercise training program in obese, insulin resistant type 2 diabetic patients”; American Journal of Physiological Endocrinology and Metabolism; 2006; 291 (5): E906-912
 11. Piatti, P.M., Monti, L.D., et al.; “Long-term oral L-arginine administration improves peripheral and hepatic insulin sensitivity in type 2 diabetic patients”; Diabetes Care; 2001; Volume 24, issue 5, S. 875-880
 12. Stechmiller, J.K.; “Arginine supplementation and wound healing. Nutritional Clinical Practise; 2005; 20(1): 52-61
 13. Reynolds, JV, Daly, JM, et al.; “Immunomodulatory effect of Arginine”; Surgery, 1988; 104(2): 141-151
 14. Brittenden, J., Park, KG, “L-Arginine stimulates host defenses in patients with breast cancer”; Surgery, 1994; p115(2), p. 205-212
 15. Lu, SL, “Effect of arginine supplementation on T-lymphocyte function in burn patients” Zhonghua Zhen Xing, 1993, 9(5), p. 368-371
 16. Barbul, A., Sisto, DA, et al. “Arginine stimulates immune response in healthy human beings”, Surgery, 1981, 90: p. 244
 17. Saini, R. & Zanwar, A. A.; “Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin”; Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology; 2013, pp. 73-82
 18. Burgerstein et al.; “Handbuch Nährstoffe” (Nutrients Manual); 2013; S. 261
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr