Lurer du på hva du kan gjøre med hårtap? Håret vårt gjenspeiler helsen vår generelt, og har alltid vært et symbol på skjønnhet, helse, styrke og suksess. Det å ha en kraftig manke med sunt hår er ingen tilfeldighet. Dette er fordi hårvekst og volum er en reell, og ikke bare er en opplevd refleksjon av vår egen ernæringsstatus og helse.

Ved underskudd av viktige næringsstoffer (aminosyrer, vitaminer eller mineraler), tildeler kroppen alle tilgjengelige mikronæringsstoffer til de grunnleggende prosessene som kreves for å opprettholde liv. Siden hårvekst ikke er en vital funksjon forsyner kroppen denne prosessen sekundært, og bruker tilgjengelige næringsstoffer som drivstoff til andre prosesser.

Resultatet: mindre underskudd i visse aminosyrer, vitaminer eller mineraler gir i utgangspunktet ingen større problemer. Men håret får ikke lenger byggesteinene det trenger for å vokse.

Lave jernnivåer er lett gjenkjennelig, selv med jernnivåer i blodet som fortsatt anses tilstrekkelig i henhold til kliniske standarder, har hårtap blitt observert som en indikator på jernmangel. Jernmangel er spesielt utbredt hos kvinner, 75% av alle kvinner mellom pubertet og overgangsalder får påvist jernmangel

1. Ved å ta jern som kosttilskudd har det vist seg at disse manglene kan løses i løpet av en periode på noen uker.

Hårtap og blast, tynt hår er tidlige indikatorer på mangler på næringsstoffer. Hårtap peker ikke bare mot et underskudd på jern, men det er også en indikator på mangler av andre vitaminer og aminosyrer.

Aminosyrer er hårets byggestein

Hår består hovedsakelig av de svovelholdige aminosyrene cystein og metionin. De er involvert i dannelsen av hårkeratin, og binder også de enkelte keratinfibrene til hår.

Cystein og håravfall

For å vokse krever hårrøttene (folliklene) de to svovelholdige aminosyrene, i tillegg til C- og E-vitamin og mineralene jern, sink og kobber.

Cystein: hårets grunnleggende byggestein

Å ta tilskudd av cystein i kombinasjon med pantotensyre (vitamin B5) og hirsefrøekstrakt har vist seg svært effektiv for kvinner med hårtap (diffust håravfall eller androgen alopeci).

I en tysk studie der kvinner med hårtap fikk 400 mg av en preparatkombinasjon med hirsefrøekstrakt, cystein, og pantotensyre – ble hårveksten restaurert til normale nivåer i løpet av bare tre måneder. Hirsekjerneekstrakt er rik på silisium, som ser ut til å ha stimulerende komponenter for hårvekst. Studien ble placebokontrollert og funnene er statistisk signifikante. Det betyr at resultatene kan anses som pålitelige. 2

Metionin for kraftig hår og sterke negler

Metionin, den andre viktige svovelholdige aminosyren danner svovelkjedene som utgjør den grunnleggende strukturen – spesielt i hud, negler og hår. En italiensk studie fant at metionintilskudd kan fremme sunn hårvekst. 3

For problemer med hår- og neglevekst anbefales inntak av svovelholdige aminosyrer som cystein og metionin i kombinasjon med sink og B-vitaminer. 4
Dr. Uwe Gröber, Farmasøyt og forfatter

Arginin og sunt hår

Arginin er en (semi) essensiell aminosyre som er spesielt viktig for blodsirkulasjon. Arginin leverer forbindelsen NO (nitrogenoksid) som gir små blodkar signal om å utvide seg. Bare med riktig utvidelse kan disse blodårene transportere nødvendige næringsstoffer til blod og vev.

En fersk undersøkelse utført i 2013 viser at blodsirkulasjon også er viktig for hårvekst. 5

Vitaminer og mineraler som bidrar til hårvekst

Jernmangel: en vanlig årsak til hårtap

Aminosyrer og hårtapOmtrent 75% av alle kvinner mellom pubertet og overgangsalder får påvist jernmangel. 6 Selv lave jernnivåer som ikke regnes for underskudd kan føre til større hårtap.

Gode jernkilder inkluderer rødt kjøtt (storfe, svin eller vilt), og spinat. De som ikke spiser mye storfe- eller svinekjøtt får ofte påvist lave jernnivåer. Et jernrikt kosthold anbefales spesielt for kvinner. I noen tilfeller av hårtap kan det være nyttig med jerntilskudd som en del av det daglige kostholdet.

E-vitamin: 50% har mangler – tilskudd kan forsinke hårtap

E-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i celleintegriteten og beskytter sensitive celler i huden og hårsekkene. Ca. 50% av befolkningen, både menn og kvinner, får ikke minimum anbefalt daglig inntak av E-vitamin. Den statistikken er ikke representativ for utviklingsland. I stedet gjenspeiler den resultatene av den tyske nasjonale forbrukerstudien for spisevaner fra 2008, en statlig finansiert studie av 20.000 tyskere.

Underskudd på E-vitamin resulterer blant annet i nedsatt hårvekst. En åtte måneders studie fant at tilskudd av E-vitamin ga økt hårvekst blant deltakerne med et gjennomsnitt på 42%. 7

C-vitamin

Cystein er nødvendig for hårvekstVitamin C-mangel er også svært utbredt i Tyskland. På tvers av alle grupper i befolkningen har omtrent hver tredje person et påvist underskudd på C-vitamin, og får ikke det anbefalte daglige inntaket på 80 mg. C-vitamin spiller en vesentlig rolle i syntesen av keratin, og er derfor et viktig element for sunt hår, hud og negler.

Biotin

Biotin er et vannløselig B-vitamin. Det er av særlig betydning i celledeling (mitose) og stoffskiftet i cellene. Symptomer på biotinmangel omfatter tørr hud, håravfall, og skallethet.

Sink

Ettersom det er involvert i mer enn 200 forskjellige stoffskifteprosesser er sink en av de viktigste sporelementene. Sinkmangel fører til mange forskjellige symptomer, herav økt hårtap. Sink spiller en viktig rolle i dannelsen av keratin, det viktigste komponentet i hår, hud og negler.

Hårtap forårsaket av sinkmangel kan enkelt reverseres gjennom tilskudd av mineralet (ca. 10 – 15 mg per dag).

Kobber

Kobber er et annet mineral som er avgjørende for hårvekst, og spesielt hårfarge. Hvis kroppen mangler kobber, brekker håret lett og mister sin farge og glans. Kobbermangel – lik underskudd av sink, jern, eller vitaminer – kan relativt enkelt korrigeres med ernæringsmessige kosttilskudd, eller justering av kostholdet.

Druekjerneekstrakt

Druekjerneekstrakt inneholder procyanidin. Disse plantebaserte substansene forbedrer blodsirkulasjonen og har et høyt antioksidativt potensiale. Disse effektene kan bidra til bedre beskyttelse av de sensitive hårrøttene og forbedret næringstilførsel. Bedriften Inneov har testet flere kombinasjonsprodukter som inneholder druekjerneekstrakt , men de har ikke publisert resultater.

Hårtap under og etter svangerskapet

Under svangerskapet trenger en kvinne dobbelt så mye av vitaminer og mineraler enn vanlig. Men det er bare nødvendig med 20% mer energi (karbohydrater og fett). Hvis en strengt kosthold bestående av mye frukt, grønnsaker og magert kjøtt ikke overholdes i løpet av svangerskapet, kan hårtap være et symptom på næringsmangel.

Under svangerskapet fortsetter kroppen prinsippet med å fordele til funksjonene med høyest prioritet først. Fosteret er prioritet nummer én, mor prioritet nummer to. Morens hår kommer helt til sist.

Hvor lang tid tar det før effekten av tilskuddene merkes?

La oss ta en nærmere titt på hårvekst-prosessen for å anslå hvor lang tid det vil ta for tilskudd med viktige aminosyrer og hårvitaminer skal gi synlige resultater. Hårvekst skjer i tre faser («hårsyklus»):

  1. Anagenfasen: vekstfasen av den nye hår-roten. Håret vokser i huden. Denne vekstfasen varer mellom to og seks år, mer enn 85% av håret bør være i anagenfasen til ethvert tidspunkt.
  2. Catagenfasen: en overgangsfase som bare varer noen uker. Håret slutter å vokse, og hårsekken krymper. 1% av håret er i denne overgangsfasen.
  3. Telogenfasen: hvilefase der håret ikke lenger vokser, og det har løsnet fra hårsekken. Håret forblir forankret i huden ved roten. Denne fasen varer to til fire måneder. Ikke mer enn 15% av håret bør være i denne sluttfasen.

Resultat: selv om du klarer å korrigere vitamin- eller aminosyreunderskuddet i dag, vil du fortsette å miste håret i minst to til fire måneder fordi det tar så lang tid for dødt hår å falle av, hår som døde før inntak av tilskudd ble påbegynt. Derfor kan du ikke forvente å se synlige resultater før det har gått to til fire måneder.

Fordi hårsyklusen er relativt langsom og sensitiv, anbefaler mange eksperter tilskudd i form av et multiprodukt slik at ulike underskudd kan adresseres umiddelbart. Prøve å se hvilke vitaminer som fungerer på individuell basis er for tidkrevende.

Les mer her!

Hvilke kosttilskudd stimulerer til hårvekst?

Gode komposisjoner og høy råvarekvalitet for under 30 euro! Disse produktene er anbefalt for større hårvolum.
Les mer her!

Bibliografi:

  1. (please see German National Consumption Study 2008, part 2, Attachment tab. «Iron»)
  2. Trüeb R.M.: Systematic approach to hair loss in women, Journal of the German Society of Dermatolgy 2010; 8 (4): 284- 297
  3. Alonso, L. & Fuchs, E.; «The hair cycle»; Journal of Cell Science, 2006; issue 119, pages 391-393
  4. Gröber, Uwe; «Orthomolecular Medicince»; 3. Edition.; p. 192
  5. Saini, R. & Zanwar, A. A.; «Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin»; Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology»; 2013, pages 73-82
  6. Results Report German National Consumption Study, Part 2, 2008
  7. Ling et al., School of Pharmaceutical Sciences, Malaysia. Not published due to patent rights
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr