Generelt er det en vanlig oppfatning i hele verden at kvinnens evne til å bli gravid tar slutt når hun kommer i førtiårene. Tanken på at graviditet etter fylte 40 år er umulig og tilsvarende at nesten alle kvinner under 40 ikke har problemer med å bli gravide, er vanskelig å akseptere.

Men ingenting av dette er helt riktig. En kvinnes sjanse for å bli gravid, eller omvendt, hennes sannsynlighet for infertilitet endres allerede etter fylte 20. Men med litt flaks, kan en kvinne over førti år fortsatt få barn, selv uten spesielle tiltak som for eksempel in-vitro fertilisering (IVF).

Sannsynligheten for å bli gravid i forhold til alder

I svært ung alder er sannsynligheten for å bli gravid etter tre måneder med regelmessig, ubeskyttet sex i underkant av 86%. Når du blir 25 år begynner oddsen å falle betydelig. Etter å ha passert 35 år, er sjansen for å bli gravid etter tre måneder med ubeskyttet samleie bare 50%.

Årsak: Eggløsning forekommer nødvendigvis ikke ved hver syklus. Videre så er ikke alle de biologiske forholdene til en kvinne i en alder av 35 så gode som de var i en alder av 20. Grafen nedenfor viser hvordan sannsynligheten for graviditet avtar med alderen:

Kvinnens alder og sjansen for å bli gravid

Sannsynligheten for infertilitet og kvinnes alder

På en tilsvarende skala ser man at sannsynligheten for infertilitet øker med alderen. ‘Infertilitet’ refererer til manglende evne til å unnfange etter ett år med regelmessig, ubeskyttet sex.

Diagrammet nedenfor viser sannsynligheten for infertilitet som en prosentandel:

Kvinnens alder og sjansen for infertilitet

For kvinner eldre enn 30 vil det derfor ha en særlig betydning å planlegge en graviditet, og innta vaner som vil øke sjansene for å lykkes.

Kan en kvinne øke sin fertilitet?

Det er å anta at et sunt kosthold, normal vekt, unngå miljøgifter og tungmetaller, i tillegg til stressreduksjon – vil ha en positiv effekt ikke bare på en mannens fertilitet, men også på kvinnes. Men det er ingen vitenskapelige bevis som støtter denne påstanden.

Hva er anbefalt for et sunt svangerskap?

Kvinner kan positivt påvirke svangerskapsløpet. Folsyre, omega-3 fettsyrer (DHA og EPA fra fiskeolje), jern og B-vitamin er av avgjørende betydning for fosterets utvikling fra de første ukene og månedene av svangerskapet. Mange studier viser at kvinner som supplerer kosten med disse viktige næringsstoffene helt fra før unnfangelsen, og gjennom hele ammeperioden opplevde betydelig færre komplikasjoner. Det er også sterke indikasjoner på at disse næringsstoffene har en positiv effekt på utviklingen av barnets motoriske ferdigheter, hjerne og immunforsvar.

Barns utvikling er allerede forhåndsbestemt før graviditeten. Nesten 85% av alle kvinner i Europa har beviselig mangel på folsyre. Folsyremangel firedobler risikoen for ryggmargsbrokk (ufullstendig lukking av fosterets nevralrør). Gynekologer anbefaler derfor at kvinner begynner å supplere kosten med spesifikke næringsstoffer når en graviditet planlegges. Siden det tar flere uker for en kvinne å oppdage at hun er gravid, kan folsyremangel allerede på det tidspunktet ha forårsaket uopprettelig skade på fosteret.

Oddsen for å bli gravid kan forbedres med følgende tiltak:

  1. Finn ut hvilke dager du er fertil og ha samleie i denne perioden (tre dager før en dag etter).
  2. Avholdenhet anbefales like før de fertile dagene (for menn).
  3. Tilskudd med sporstoffer, vitaminer, aminosyrer og antioksidanter kan i betydelig grad bidra til å forbedre sædcellenes utvikling. Les mer her.

Et sunt kosthold er antageligvis ikke nok til å øke kvinnes sannsynlighet for å bli gravid.

Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr