Etterhvert som vi blir eldre, har vi en høyere risiko for å utvikle type 2-diabetes (også kjent som aldersdiabetes) – en blodsukkersykdom som ikke er genetisk arvelig.

Et sunt kosthold, kontroll på vekten (vektreduksjon) og mosjon, er viktige faktorer som fører til en betydelig forbedring i insulinfølsomheten. Økt insulinfølsomhet refererer til kroppens evne til bedre å nedbryte sukker i blodet, og til å bruke det effektivt.

De største risikofaktorene for type 2 diabetes er:

Flere studier har vist at aminosyrene L-karnitin og L-arginin kan ha en positiv innvirkning på insulinfølsomhet og glukosetoleranse, som gir deg anledning til å bidra til kroppens naturlige regulering av blodsukkeret.

Forhøyet blodsukkernivå resulterer i et høyere oksidativt stress. Stresset skader cellene, og på lang sikt – fører til komplikasjoner slik som diabetisk retinopati, kardiovaskulære sykdommer inkludert erektil dysfunksjon, og sykdommer i nervesystemet. Derfor er C-vitamin, E-vitamin, og glutation blant de kosttilskuddene som anbefales for å beskytte cellulær integritet.
Kroppen krever sporelementene krom, sink og magnesium for produksjon og utnyttelse av insulin. Vennligst les nedenfor hvordan disse sporstoffene påvirker blodsukkernivået.

Konsekvenser av diabetes og varierende blodsukkernivåer

diabetes mellitus (type 2) og blodsukkernivåetEt forhøyet blodsukkernivå som følge av uoppdaget, ubehandlet eller ineffektivt håndtert diabetes kan føre til alvorlige skader på blodårene, og dermed til alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser. Slike forhold dukker først opp i de minste blodårene.

Typiske komplikasjoner omfatter:

 • Øyesykdommer (diabetisk retinopati) – spesielt i type 1 diabetes,
 • Erektil dysfunksjon hos menn,
 • Økt risiko for hjerte- og karsykdommer (sammenlignet med friske personer er risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag tre til seks ganger større),
 • Nevropatier (nerveforstyrrelser), også mulige forstyrrelser i motoriske ferdigheter,
 • Diabetiske fotsår (disse kan føre til amputasjoner av bena. I USA utføres nesten 80 000 amputasjoner årlig på diabetikere).
1

Tredelt tilnærming til diabetes

diabetes, kolesterol og ernæringEt sunt kosthold, tilstrekkelig mosjon og å unngå nikotin og alkohol kan redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Selv forhøyede blodsukkernivåer og begrenset insulinfølsomhet kan ofte bli bedre med konkrete tiltak. I mange tilfeller kan langvarig insulintilførsel således unngås helt, eller i hvert fall reduseres betydelig.

For å redusere mulige skader fra forhøyede blodsukkernivåer, anbefaler ernæringseksperter at du hjelper stoffskiftet ditt med følgende tredelt tilnærming:

 1. Går ned i vekt og trener: De som trener styrker hjertet, blodsirkulasjonen, blodårene og leddene. Litt forhøyede blodsukkernivåer kan ofte reduseres til normalt nivå gjennom kun et sunt kosthold, vekttap og mosjon.
 2. Insulinresistens og fleksibiliteten i blodårene kan forbedres gjennom kosten, og
 3. antioksidanter kan bidra til å beskytte cellene mot skader forårsaket av høyt blodsukker.

Aminosyrer, vitaminer og sporstoffer uthevet i følgende avsnitt er derfor av særlig betydning for kroppens egen regulering av blodsukkeret.

Aminosyrer og regulering av blodsukkernivået

L-arginin

L-arginin forbedrer blodsirkulasjon

Sirkulasjon og argininL-arginin spiller en rolle i kardiovaskulær helse (blodtrykk og spesielt sirkulasjon i de tynne blodårene). L-arginin danner molekylet nitrogenoksid (NO), som signaliserer ved avslapning og utvidelse av blodårene. Mange studier har bekreftet at inntak av L-arginin kan gi forbedret sirkulasjon og blodtrykk. Endotelial dysfunksjon (dysfunksjon av den innvendige veggen i blodårene) blir vanligvis først observert i de minste blodårene, for eksempel de som finnes i netthinnen i øyet, eller mannens penis.

I studier ble en sammensetning av vitamin B9 (folsyre), B6 og B12 anvendt for å redusere nivåer av homocystein, eller så ble furubarkekstrakt tilsatt for å forsterke effekten av L-arginin. L-arginin kan derfor også være fordelaktig for personer som lider av diabetes-relaterte sirkulatoriske forstyrrelser.

L-arginin forbedrer insulinfølsomhet

En studie utført i 2001 fant at inntak av L-arginin kan føre til forbedret insulinfølsomhet.2 Disse resultatene ble bekreftet av to studier i 2013.3

L-karnitin

L-karnitin kan føre til betydelige forbedringer i stoffskiftet av glukose. Den forbedrer utnyttelsen av sukker i blodet og reduserer insulinresistens.4

Andre anbefalte mikronæringsstoffer

C-vitamin

Konsekvenser av diabetesPå grunn av forhøyede blodsukkernivåer, opplever diabetikere et større oksidativt stress som er skadelig for cellene. Dette er hvordan ulike vev, inkludert nerver og vaskulære vev, blir angrepet. C-vitamin, E-vitamin og glutation er viktige i beskyttelsen av cellene, og er derfor større etterspurt. Som et resultat påvises vitamin C-mangel oftere hos diabetikere enn hos friske personer, hvorav 30% ikke får det anbefalte daglige inntaket (80 mg). Dessuten, når man sammenligner vitamin C-nivåene hos diabetikere med friske personer, har diabetikere et 30% lavere nivå av C-vitamin.

C-vitamin beskytter veggene i blodårene (endotelet). En amerikansk studie har vist at inntak av vitamin C-tilskudd kan forbedre insulinresistens betydelig.5

Inntak av minst 240 mg C-vitamin per dag er derfor ofte anbefalt.

Sink

Sammenlignet med personer med et sunt stoffskifte av sukker, så eliminerer diabetikere to til tre ganger mer sink. Ulike medisiner kan i tillegg forverre sinkmangelen. Dette resulterer i en forringelse av glukosetoleransen, økt sannsynlighet for infeksjoner og forstyrrelser i sårheling. Derfor anbefales et inntak av ytterligere 15 – 25 mg sink per dag.6

I tillegg har den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet bekreftet at sink bidrar til et sunt stoffskifte av sukker og lipider (fettstoffer).

Magnesium

Diabetikere får ofte påvist magnesium-nivåer i blodet som er under anbefalte standarder. Magnesium-mangel kompliserer reguleringen av blodsukkeret hos diabetikere, forverrer insulinresistens og fremmer retinopati.

Krom

Sporstoffet krom er en viktig del av toleransefaktoren for glukose, og spiller en rolle i ulike aspekter av blodsukkernivået og insulinstoffskiftet. Inntak av krom kan forbedre glukoseresistens og senke glukosenivåer hos diabetikere.7 Denne uttalelsen har blitt bekreftet av den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet.8

I tillegg kan krom føre til økt utvikling av insulinreseptorer, og kan forbedre insulinsensitivitet.

Lutein og zeaxanthin

øyehelse og høyt blodsukkernivåLutein og zeaxantin er karotenoider som danner forløperen til A-vitamin. De er konsentrert i cellene i netthinnen og annet øyevev. Mange studier bekrefter at lutein og zeaxanthin beskytte cellene i øynene mot oksidativt stress. Derfor anbefales de ikke bare for å forebygge aldersrelatert skarpsynsvekkelse (makuladegenerasjon), men også for forebygging av diabetisk retinopati.

Omega-3 fettsyrene DHA og EPA

De spesielle omega-3 fettsyrene DHA (dokosaheksaensyre) og EPA (eikosapentaensyre) finnes nesten utelukkende i tran, menneskekroppen er ikke i stand til å produsere dem på egen hånd. De er essensielle byggesteiner for nervene, en naturlig motstander til kolesterol og beskytter de indre veggene i blodårene. En god tilførsel av omega-3 fettsyrene EPA og DHA kan også redusere risikoen for utvikling av blodpropp (trombose).

Les mer her!

Hvilke produkter senker blodsukkeret?

Blodsukkeret kan påvirkes gjennom et sunt kosthold. Disse anbefalte produktene er godt kjent over hele Europa.
Les mer her!

Bibliografi:

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65149/
 2. Piatti, P.M., Monti, L.D., og kolleger, «Long-term oral L-arginine administration improves peripheral and hepatic insulin sensitivity in type 2 diabetic patients»; Diabetes Care, 2001; Bok 24, utgave 5, sidene 875-880
 3. Hoang, H. H., og kolleger; «L-arginine, tetrahydrobiopterin, nitric oxide and diabetes»; Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care; 2013; Bok 16, utgave 1, sidene 76-82; også Rajapakse, N. W., og kolleger; «Insulin-Mediated Activation of the L-Arginine Nitric Oxide Pathway in Man, and Its Impairment in Diabetes», 2013; PloS one, Bok 8, utgave 5
 4. Giancaterini, A.; et al; «Acetyl-L-Carnitine infusion increases glucose disposal in type 2 diabetic patients»; Metabolism; 49 (6), 704-708, 2000
 5. Paolissimo, G., et al.; «Metabolic benefits deriving from Vitamin C supplementation in aged non-insulin dependent diabetics»; J Am Coll Nutr, 14 (4), S. 387-392, 1995
 6. Gröber, U.; «Orthomolekulare Medizin» (Orthomolecular Medicine); 3. Aufl., (3rd Edition) 2008, S. 245
 7. Anderson, R.A.; et al «Chromium in the prevention and control of diabetes»; Diabetes Metab, 26 (1), 22-27, 2000
 8. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2203.pdf
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email