Senk dine homocystein-nivåer

Senk dine homocystein-nivåer

Homocystein er et biprodukt av metionin-metabolisme. Det er altså et normalt, vanlig stoff som produseres regelmessig, men det må også brytes ned i tilstrekkelig grad. Høye nivåer av homocystein i blodet kan føre til skader på kollagenstrukturen i blodårene. Det er en direkte sammenheng mellom forhøyede nivåer av homocystein og økt risiko for åreforkalkning (aterosklerose).

Vitamin B6, vitamin B12 og folsyre (vitamin B9) spiller en viktig rolle i nedbrytningen av homocystein, der betain også er en viktig bidragsyter. Generelt blir forhøyede nivåer av homocystein observert når nivået av minst én av de tre B-vitaminene er lave.

Og vitamin B-mangel er mer vanlig enn det media vil at du skal tro:

  • Ca. 80 % av eldre voksne mangler tilstrekkelig med folsyre
  • Ca. 20 % får ikke nok vitamin B6 eller vitamin B12 gjennom sitt daglige kosthold

Dette er ikke enkeltresultater, men funnene i en systematisk studie av 20 000 tyskere bestilt av den tyske regjeringen.1

Inntak av de respektive B-vitaminene fører til en markant reduksjon av homocystein-nivået i blodet i løpet av bare noen uker. Dette er altså et viktig primærforebyggende tiltak.
Burgersteins Handbook nutrients, (Burgersteins Håndbok for næringsstoffer), 12. utgave, s. 417

Du kan få homocystein-nivået ditt sjekket ved å ta en blodprøve som sendes til laboratoriet for analyse. Verdier under 10 ng/mmol er normale. Høyere verdier ansees som forhøyet. En patologisk tilstand relatert til homocystein-metabolisme er referert til som «homocysteinemia«.

Tidligere ble bare et høyt kolesterolnivå ansett for å være en forløper til hjerte og karsykdommer. I dag, derimot, blir nivået av homocystein i blodet også ansett som en viktig indikator på vaskulær helse.

  1. German national consumption study 2008, Findings report part 2, attachments
Share and help your friends!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Tumblr
By | 2016-12-15T16:28:50+00:00 november 4th, 2015|Åreforkalkning, Blodtrykk, Erektil dysfunksjon, L-arginin, Non classifié(e)|Kommentarer er skrudd av for Senk dine homocystein-nivåer